KGH Customs Douaneopleidingen belgië
Meer informatie of inschrijven?

Bel met +32 (0)497 444 049

Training Export Controle

De laatste jaren is het onderwerp “Export Controle” aan een opmars begonnen. Het wordt gevoed door de verschillende conflicten en bedreigingen die bestaan in onze geglobaliseerde samenleving. Hierbij kunnen we denken aan de opmars van IS, de sancties van én tegen Rusland, het Noord Koreaanse regime dat zich geregeld profileert enzovoort. Waar dit initieel vooral een Amerikaans gegeven was, zijn Europa en de Europese lidstaten door deze ontwikkelingen veel bewuster geworden bij het omgaan met de controle op export.

Export Controle

Hoewel het (internationale) wetgevende kader voor de Export Controle maatregelen reeds vele jaren bestaat, worden bedrijven door de toegenomen focus de laatste jaren er steeds meer mee geconfronteerd wanneer ze goederen uitvoeren. Het doel van deze training is dan ook om meer duidelijkheid te scheppen in welke controles van toepassing zijn en wat de impact ervan is op de bedrijfswereld.

Zo halen de Russische sancties (in beide richtingen) geregeld het nieuws en stonden na de gifaanval in Syrië de Nederlandse en Britse kranten vol over het mogelijke aandeel van de exporterende bedrijven, vaak met de nodige overdrijving en dus ook behoorlijke imagoschade tot gevolg. Daarnaast heeft de Amerikaanse wetgeving een extraterritoriaal karakter, waardoor ook voor Europese bedrijven en personen zware sancties kunnen volgen in geval van inbreuken (boetes en celstraffen).

Anderzijds zijn er met het opheffen van de meeste sancties tegen Iran, enorme ontwikkelingsmogelijkheden ontstaan waar vele Europese bedrijven van gebruik zullen willen maken. Desalniettemin, moet dit met het nodige overleg en controles blijven gebeuren aangezien dit een gevoelig land blijft.  

Niet naleving van de wetgeving kan resulteren in geblokkeerde zendingen en imagoschade tot zelfs (zeer zware) boetes, celstraffen en vermelding op de sanctielijsten (de 'economische doodstraf').

Wat komt er aan de orde?

Het doel van de opleiding is om meer duidelijkheid te scheppen in welke controles er juist van toepassing zijn en wat de impact ervan is naar de bedrijven toe.

 • De vier hoekstenen van de export controle en sanctie wetgeving
 • Wat moeten bedrijven hier mee doen?
 • De impact van de Amerikaanse wetgeving buiten de VS
 • Hoe werkt de classificatie van goederen?
 • De verschillende vormen van vergunningen
 • De rol van de douaneagent in deze materie
 • Het Internal Compliance Program en praktische raadgevingen
 • Recente wijzigingen en toekomst van de dual use wetgeving

Wat leer ik?

De deelnemers zullen na de opleiding een beter begrip hebben van de wetgeving en hoe deze een impact kan hebben. Hierdoor zal het eenvoudiger zijn om de risicogebieden te bepalen en de gepaste maatregelen te nemen. Verder worden de deelnemers wegwijs gemaakt in de mogelijke oplossingen die bestaan

Waarom is dit belangrijk AEO?

Weten wat u doet en waarom. Als AEO-gecertificeerd bedrijf zal deze vraag steeds weer door de Douane aan u gesteld worden. Met uw Bewijs van deelname van Douaneopleidingen België toont u uw kennis aan.

Subsidie

Deelnemers en bedrijven hebben de mogelijkheid om gebruik te maken van subsidie via de kmo-portefeuille. Hierdoor kan u tot 40% subsidie krijgen op een opleiding of training. Meer informatie over de subsidie(s)

Wij helpen u graag!

Het team van KGH Douaneopleidingen België helpt u graag om de ontwikkeling van uw medewerkers vorm te geven en de kwaliteit van uw onderneming te verhogen.

Heeft u interesse, maar:

 • Past de datum u niet?
 • Laat uw agenda het niet toe deel te nemen aan de dagtrainingen?
 • Past de datum voor de eventuele avondtraining u niet?
 • Is de locatie moeilijk bereikbaar?
 • Geeft u de voorkeur aan een opleiding of training op uw locatie? (Veelal mogelijk vanaf 5 deelnemers!)

U kunt tijdens kantooruren contact opnemen met:

Foto sophie verberckmoes

Sophie Verberckmoes

Manager Education Belgium
Telefoon: +32 (0)497 444 049
E-mail: info@kghdouaneopleidingen.be